DÜNYA GENELİNDE 334 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM!

featured
President Joe Biden displays a semiconductor before signing an executive order, intended to start an effort to insulate the American economy from future shortages of critical imported components, at the White House in Washington on Wednesday, Feb. 24, 2021. The president’s move comes as a global shortage in semiconductors - a key component in cars and electronic devices - has forced several major American auto plants to close or scale back production and sent the administration scrambling to appeal to allies like Taiwan for emergency supplies. (Doug Mills/The New York Times)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DÜNYA GENELİNDE 334 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM!

Geçen yazılarımdan birinde bu konudan bahsetmiştim aslında. Konumuz Çipler, çip konusunda olan problemleri TSMC’nin başına gelenleri, su problemini konuşup geçmiştik zaten şimdi de dünyada bu olayların ardından gelişen durumlara göz atalım.

Pekala öncelikle şuna değinmek istiyorum, Çip nedir? Ne işe yarar?
Çip,veya İngilizce Chip silisyum bir altlık üstüne birbirlerine alüminyum ve altın teller vasıtasıyla bağlanmış olan çok miktarda transistörün oturtulması ile meydana getirilen ufak elektronik bir parça olarak tanımlanabilse de çip Türkçe karşılığı olarak yongayı ifade ediyor.
İçerisinde bulunan transistörlerin miktari biçimi onların dengesi çipin gücünü belirliyor.Mesela 5.000 transistörlü bir çip akıllı saatlerde kullanılıyor. 100.000 transistörlü çipler ise ufak bilgisayarlarda kullanılıyor böyle düşünebiliriz.
Şimdi gelelim asıl konumuza dünya genelinde ki 334 milyar dolarlık yatırıma. Bu tabii ki toplam rakam tek bir ülkeye ait değil. Ülkeler TSMC ve Samsung krizini gördükten sonra riski farketmişlerdir. Hem tedariği problem hem güvenliği niye herkes oradan ürün alsın ki ? Kendi üretip AR-GE çalışmalarını kendi yürütebilir. İşte aynen böyle düşünen ülkelerden;
-Tayvanlı Çip üreticisi TSMC gelecek 3 yılda 100 milyar $ yatırım yapacak
-Koreli Çip üreticisi SK Hynix 10 yılda 106 milyar $ yatırım yapacak
-Samsung ise 2030 yılına kadar 116 milyar $ yatırım yapacak.
-Avrupa birliği 100 milyar euro’luk bir çip yatırımı ‘planlıyor’.
-Çin’de ise sermayesini belirlenmemiş büyük miktarda yatırımlar var.
Şimdi bu ülkeleri sayarken bi ülke eksik kalıyor onu arıyoruz açıklamasını merak edıyoruz derken zaten siz onun Amerika olduğunu anlamışsınızdır.
Biden bir konuşmasında

, Çip programını geliştirmek için mektup aldığını bu mektupta Çin’in bu sektörlerde agresif ve yön vermeye çalışan bir tutum sergilediğini söylüyor. Biden aynı zamanda, dünyanın beklemeden değiştiğini geliştiğini söylerken şunları da ekledi;

Yarı iletkenler gibi alanlara agresif bir şekilde yatırım yapıyoruz,
ve yapmalıyız. Geçmemiz gereken çok iş ve büyük cesur yatırımlarımız olacak.
AR-GE konusunda geride kalıyoruz üretimde de aynı şekilde.. Açıkçası
oyunumuzu geliştirmemiz gerekiyor. ben pes etmeye hazır değilim
ben çalışmaya hazırım…Hepiniz için. Tekrardan Amerikan geleceğine!
Amerika’dan büyük yatırımlar geleceği de netleşti.Dünya’da sanayiyi teknolojiyi,ekonomiyi ve gücü elinde bulunduran tüm ülkeler şuan çip yatırımına başlamış durumda. Böyle de olmalı, arabadan bilgisayara, bilgisayardan buzdolabına kadar herseyde transistörü farklı olmak üzere çip kullanılıyor. Bu ürünü dışarıdan beklemek yerıne kendileri yapıp geliştirmek istiyor haliyle. Umarım bu listede önümüzde ki yıllarda Türkiye’yi de görebiliriz.
Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Esen kalın dostlarım.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DÜNYA GENELİNDE 334 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bilge Doktor | Web Doktorunuz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin